57 politimenn drept

Drapsmann fortsatt på rømmen

Gulvet fortsatt fuktig fra kampene kvelden før: Dammer av blod, svette og tårer møter oss i alle etasjene i det nå avstengte parkeringshuset nord i byen. Rettsteknikere vil plukke kuler her i flere år fremover.  (Foto: TT)

Like etter midnatt i natt fikk politiet en melding om at den rømte pasienten og massedrapsmannen fra Arkheim Asyl kan ha entret et parkeringshus nord i byen. Hele Norges beredskapstropp «Delta» på 70 mann ble satt på oppdraget.

I løpet av arrestasjonsprosessen på rundt tre kvarter var det bare 13 igjen i live av den opprinnelige troppen på 69 menn og kvinner som stormet parkeringshuset klokken 0120. Den eneste som ikke ble med inn var pressetalsmann PK Ludviksen som brukte tiden til å skrive en plan for hvordan han skulle benekte alt som gikk feil og rose alle de medvirkende. «Vi er trent for øvelser, ikke for det virkelige liv. Vi hadde ingen forutsetninger for å takle en mann som brukte ekte våpen, det kan ingen forvente av oss,» er det første Ludviksen sier til TT i dag morges etter røykskyen har lagt seg over parkeringshuset.

Hvordan kunne dere bomme så totalt på etterretningen?
– Vi ble fortalt at dette var en rømt pasient fra et galehus; ingen fortalte oss at han også var en psykopatisk morder med våpenkunnskap,.
Men skal ikke beredskapstroppen være beredt på alle typer terror?
– Vi kan ikke gå ut med hvilken terror vi er beredt på å takle eller ei.
Men et antiterrorteam som ikke kan takle uforutsette scenarioer er vel i utgangspunktet bortkasta?
– Det spørs hvordan man ser det. Vi sysselsetter jo 70 menn og kvinner som ellers ville vært uten jobb. De aller fleste arbeidsgivere vil ikke ansette noen som liker å drepe. Da kunne de jo like gjerne ansatt den rømte pasienten.
Kanskje beredskapstroppen burde ansette ham i stedet? Han visste i alle fall hva han gjorde.
– Ja, nå åpnet det seg jo 57 ledige plasser hos oss, så han er velkommen til å søke på en stilling. Vi har kontaktskjema på våre hjemmesider.

Fortsatt på frifot

Selv om alle utganger ble bevoktet fra det tidspunktet beredskapstroppen ankom parkeringshuset, så klarte gjerningsmannen å komme seg usett ut. Hvordan dette er mulig?
– Vi kan ikke gå ut med detaljer i saken og jeg er ikke ekspert på det overnaturlige, men bevismateriale tyder på at en eller annen form for trolldom eller voodoo kan ha vært involvert.
Så det er større sjans for at det ble benyttet svart magi enn at politiet er udugelige?
– Vi vet med 100 % sikkerhet at alle utganger ble passet på. Og dette ble også bekreftet av vaktmester i etterkant og dobbeltsjekket på plantegninger.
Anonyme kilder forteller TT at en av politimennene ble funnet uten uniformen sin. Kan gjerningsmannen ha sneket seg ut i denne?
– Norsk lov forbyr uhjelmet bruk av offentlig uniform.
Du mener uhjemlet?
Ingen videre kommentar.

(Saken fortsetter ikke under bildet.)

Mannefall: Bare Kurt Esben (i midten) på dette bildet er fortsatt i live; takket være pappaperm. Foto: Beredskapstroppen Delta