Glemte å ta avstand: Siktet for medvirkning

Den siste uken har viruset tatt en pause fra rampelyset for å slippe til plyndringene i USA. I den forbindelse startet arbeidere i den amerikanske musikkindustrien opp «Blackout Tuesday».

«Blackout Tuesday» skulle egentlig være en dag der musikkindustrien pauset arbeidet sitt og heller reflekterte over diskriminering av de svarte i den samme industrien. Det tok ikke lang tid før alle byttet profilbildene sine ut med helsvarte bilder og fylte Instagram-feeden med totalt mørke.

Når det skrives «alle», så gjaldt dessverre ikke dette for «Petra» (forandret for personvernhensyn, red.anm.). En 23 år gammel alenesmåbarnsmor fra Halden. Det er vanlig kutyme i slike prosesser; hvor alle skal ta del i massesuggesjonen, at man innen «rimelig tid» slenger seg på bølgen. I en slik verdensomspennende sosial sirkelmasturbering er det vanlig at man følger etter i løpet av dagen og etter alle rimelighetens grenser at man i alle fall gjør det senest en time etter arbeid. Da har man hatt en hel klokketime med fritid til å forandre profilbildet sitt.

Kvalmende: Dette er fortsatt profilbildet som møter TT når vi besøker Facebook-profilen hennes.

«Petra» kan ikke engang påberope seg å ha arbeidet lenge utover ettermiddagen, for hun sitter daglig hjemme med sine tre små barn og hadde hele formiddagen på å innjustere seg etter sosialpolitiet.

«Vi ventet og ventet og ga henne så mye tid som vi overhode kunne, siden hun har tre små å passe på. Men da klokka runda 1800 og ingen av hennes sosiale kontoer var oppdatert med helsvarte bilder, eller i det minste en liten hashtag, så ble vi nødt til å ta ut siktelse og arrestere henne.» Dette sier øverstkommanderende ved Avdeling for Sosial Sikkerhet (ASS), Ullfrid-Marie Sneset.

Sosialpolitiet var allerede klart for utrykning og før klokka plinget 1815, så slo politiet inn døra på leiligheten til Petra og la henne i jern. Hennes tre barn, på henholdsvis 1, 3 og 4 år, får selvsagt overnatte gratis på politihuset mens det vurderes om det skal tas ut tiltale.

«Hun er i utgangspunktet siktet for brudd på straffelovens paragraf 14b om hatytring i form av manglende deltakelse i å ta kollektiv avstand, som er ille nok i seg selv, men siktelsen kan i løpet av morgendagen også utvides til å gjelde oppvigleri og medvirkning til drap på bakgrunn av rase/etnisitet/legning eller nasjonalitet.» Dette sier hennes advokat, Reinert Bile til TT.

Bile legger til at Petra stiller seg uforstående til siktelsen, siden hun alltid er den første til å slenge seg på muligheten til å score sosiale poeng og alle som vil kan se at hun har forandret profilbildet sitt til både regnbuens farger, de franske fargene og ikke minst covid-19-hashtags og selfies med ansiktsmaske. Denne dagen hadde hun vært opptatt med å prøve å få overblikk over alt som skjedde med tumultene i USA og rett og slett ikke vært på Facebook lenge nok til å legge merke til de svarte profilbildene som bredde seg utover.

«Man glemmer simpelthen ikke å ta avstand fra noe som er så brutalt og forferdelig.»

Ullfrid-Marie Sneset ser ikke med blide øyne på denne forklaringen. «Man glemmer simpelthen ikke å ta avstand fra noe som er så brutalt og forferdelig. Ved å være taus viser [Petra] ikke bare at hun ikke bryr seg, men at hun synes det er bra at politiet i USA dreper svarte. At siktelsen mot henne ikke allerede er utvidet er fordi heller ikke vi ønsker at barna skal vokse opp med en mor i fengsel. Selv om det nok i et bredere perspektiv hadde vært sunt for barna å la noen med litt empati ta over oppdragelsen.»

Petra er varetektsfengslet for to uker, men i et fengslingsmøte i løpet av uka skal det vurderes om dette må utvides. Petras mobiltelefon og laptop er beslaglagt og en gjennomgåelse av Internett-historikken hennes kan bli avgjørende for hennes videre skjebne. Politiet ser selvsagt etter besøk på høyreekstreme nettverk, men også i hennes innbokser om hun kan ha ordlagt seg upassende om andre raser, legninger og opphav. Sosialpolitiet er godt kjent med at blondiner med blå øyne føler seg overlegne sine medmennesker og tar dette på alvor.