Kvinne smittet og drept på åpen gate

Strenge smitteverntiltak: Politiet på plass for å hindre at ambulansepersonell blir utsatt for unødig smittefare.

En kvinne i 50-årene er erklært død på stedet etter at hun ble smittet av koronaviruset. Tre personer er siktet i saken og alle tre er i varetekt hos politiet.

Politiet i Oslo fikk melding 10.46 onsdag formiddag om to personer som reket gatelangs uten munnbind og var som vanlig lynraske ut til gjerningsstedet. Allerede 10.51 registrerte politiets smittekommando ankomst fra kjørecomputeren til den første av i alt tre biler som ble sendt ut. Men trass i politiets upåklagelige innsats, sto ikke livet til å redde for den 54 år gamle kvinnen med flerkulturell hud. Familien ønsket at navnet hennes skulle komme på trykk, men TT er ute av stand til å gjengi navnet korrekt ettersom det ble oppgitt muntlig.

Vakthavende presseansvarlig Ane Rikke Enskit hadde følgende å meddele TT på ettermiddagen:
– Da vi var framme ved kvinnen var ugjerningen allerede gjort og hun lå med pustebesvær på fortauet med to av de siktede stående over seg. Begge uten ansiktsmaske. Vi holdt 2 meters avstand mens vi så livet hennes ebbe ut.

Har dere noen teori på hvorfor de siktede ikke hadde forlatt åstedet?
– Vi er veldig raske på avtrekkeren når noen tipser oss om smittevernbrudd og det ville ikke vært mulig for dem å komme seg unna i tide.

Men den tredje siktede hadde allerede rømt og vitner sier at de to uten ansiktsmaske kom i etterkant av hendelsen – for å hjelpe henne?
– Den tredje siktede ble plukket opp tre kvartaler unna, men han hadde maske som dekket hele ansiktet. Han ble i utgangspunktet stoppet for å løpe med kniv, siden han burde lært å ikke gjøre det allerede i barnehagen på Stovner. Utover at det er mistenkelig å løpe for livet i nærheten av et drap, er det ingen andre ting som knytter ham til drapet på kvinnen i femtiårene.

Det ligger store mengder blod der kvinnen ble drept, men ambulansepersonellet på stedet kan forsikre TT om at hun er blitt testet for Covid-19 og at testen kom tilbake positiv. De mener at pusteproblemene hennes må ha startet lenge før hun fikk stikkhull i begge lungene. Politiet legger til at de fant både saks og strikkepinner i kvinnens håndveske og at senere tester mest sannsynlig vil bekrefte at hun falt på disse da hun fikk pustevansker etter smittehendelsen. 

Ikke utenfor den nye normalen

Dette er dessverre ikke det første brå dødsfallet av koronaviruset vi har sett de siste månedene. I innvandrertette bydeler i hele Norge dør det stadig folk av denne verdensomspennende pesten. Ofre for sykdommen blir bragt til sykehus med knivstikkskader og hodeskudd, men selv om legene klarer å redde dem fra de påførte sårene, så klemmer koronaens klamme jerngrep livskraften ut av dem til syvende og sist. Politiet utelukker forøvrig knivstikking som medvirkende årsak til dødsfallene, siden det er forbudt å bære synlig våpen.

Også militæret kan opplyse om flere uheldige dødsfall der fallskjermhoppere med positive prøver har dødd momentant av korona i det de traff bakken. Forsvaret har gjort alt de kan for å unngå at soldatene får viruset, men selv om de har gitt de vernepliktige ukeslange kurs om smittevern og til og med tatt tid vekk fra opplæringen for fallskjermbrettingen, har det ikke vært nok for å hindre et tosifret antall soldaters endelikt for den grusomme pandemien.