Oslo blir zoologisk hage

Oslo i respirator: Et konseptkunstutkast til hvordan Oslo kan bli seende ut som zoologisk hage. Illustrasjon: Staffan Smyrgbäle.

Det kan kanskje virke som en usannsynlig utopi for mange, men forberedelsene er godt i gang og byregjeringen ser for seg at nye Oslo kan stå klart allerede i 2025.

For bare en håndfull år siden så Oslo ut som en hvilken som helst småskala storby med alt tilbehør som der medfølger. Det var kriminalitet, men ikke mer enn hva man kan feie under teppet og innbyggerne representerte stort sett befolkningen i resten av Norge. Heldigvis kom det mennesker med større planer til makten. Mennesker med vyer som klarer å ta tak i ting og gjøre nødvendige forandringer. De vet at Oslo kan redde verden og skrur av bilparken og dyrker hasj og blomkål på taket – livets byggesteiner.

Når man nå skal gjøre Oslo om til zoologisk hage, så er ikke dette verken urealistisk eller idiotisk. Det er den naturlige videreføringen av politikken som allerede er blitt ført de siste årene. TT setter seg ned med «Osloathe TM» sin hovedgründer og daglig leder Staffan Smyrgbäle.

– Da jeg først satte meg ned til en prat med byregjeringen så fikk jeg mange hevede øyenbryn, men det tok ikke mange minuttene før de forsto at mine planer for Oslo bare er den eneste logiske fortsettelsen på det grønne testkonseptet byen er blitt utsatt for. Da jeg fortalte dem at hele verden kom til å se til Oslo for inspirasjon til hvordan man skal maltraktere en storby, så var avtalen i boks og de signerte tiårsplanen dagen etter, forteller Smyrgbäle ivrig.

Aller først: Hvor kom ideen til dette fra?
– Jeg bodde i Sverige på det tidspunktet (da han fikk ideen, red.anm.) og jeg hadde vel egentlig aldri tenkt på Norge som noe annet enn ei kjedelig hyttegrend med en trygg homogen befolkning som aldri ville ta del i verken gjengkriminalitet og overfallsvoldtekter eller andre spennende konsepter som Sverige har hentet utenlands og trykket til sitt bryst. Men da jeg hørte om at Norge skulle få såkalte svenske tilstander så blev jag interesserad og begynte å lese om dere – da først og fremst om Oslo. Jeg så at Norges hovedstad hadde et massivt ubenyttet potensial og ville ta det i bruk. 

Men hvordan gikk du fra denne observasjonen til å ville gjøre Oslo til en zoologisk hage?
– Jeg så at Norge importerer alle forskjellige raser og har en sterk oppblomstring i kreative legninger og bemerket meg at her det et sinnsykt mangfold som alle må få lov til å ta del i – ikke bare Oslos egne innbyggere. Men det er selvsagt dårlig butikk om alle tilreisende skal bli drept på bakkeplan i Oslos åpne gater: Døde kunder kommer ytterst sjelden tilbake. Så her måtte jeg gå i tenkebobla. Og det er nettopp det som gjorde at jeg fikk ideen: Oslo skal stenges av med en 200 meter høy glasskuvøse og rundt den vil det bli mulighet for å gå rundt og se ned på det yrende dyrelivet bare slik Oslo er. Så kan man bare fortsette å holde kunstig liv i Oslo i kuvøsen slik man alltid har gjort.

Noen vil kanskje innvende at dette virker noe overdrevet?
– Folk uten framtidsutsikter vil kanskje det, men det er ikke så mye som skal til for å få dette i gang. Og planleggingen og opptaktene til dette har foregått i lang tid. Norge var tidlig ute med å bygge alle veiene slik at alle må gjennom Oslo, selv om de ikke skal dit, slik at de kan skylde på miljø og klima og dermed rane folk for bomavgifter midt på lyse dagen. Alle disse pengene har blitt spart opp siden starten og vil gå til å bygge selve glassdomen.
Når det gjelder attraksjonene byen har å by på, så har nordmenn også her vært framsynte og invitert alle slags kulturer og mennesketyper til å bo her. Det trengtes bare et skarpt svensk øye til for å se det uendelige potensialet. Dernest har jeg jobbet sammen med byregjeringen for å gjøre de siste endringer på byen som må til før vi kan klippe snora.
Vi jobber hardt med å tømme Oslo for biler, vi kan ikke ha trafikk i en zoologisk hage og vi har begynt å omstrukturere og avfinansiere politiet slik at de blir fungerende mer som dyrepassere, eller dyrepoliti som vi har kalt det. Og nå i det siste har vi begynt å stenge av det meste av butikker og uteliv, samt sosiale sammenkomster og inn- og utreiser, slik at det blir en mykere overgang til å bo i bur.
Når glasskapselen kommer på plass vil vi også få en såpass sterk drivhuseffekt at innbyggerne kan dyrke alt de selv trenger på tak og i gatene, slik at resten av Norge ikke behøver å subsidiere dem med noe, slik de må i dag.

Hvilke attraksjoner er det besøkende vil kunne nyte når dette står ferdig?
– Hele året vil jo selvsagt kunne oppleve ran av gamle damer, spytting på trikken, doplanging og slåsskamper, som vanlig i apebur, men det blir selvsagt sesongattraksjoner som å se alfabetbefolkningen (LGBTQRSTUW, red.anm.) sprade rundt som påfugler i en av de mange pridemarsjene vi skal arrangere og vi har selvsagt noen ekstra godbiter på lur i juletiden når handlegata er full og vi fjerner koranklossene for anledningen. Det blir da en sjelden mulighet til å faktisk bruke diesel i Oslo sentrum. Det blir ikke bare en zoologisk hage, det blir en fornøyelsespark! Jeg gleder meg til å tilby Norges befolkning en mulighet til å oppleve verden på sin egen dørstokk.

Misnøyelsespark: Tidlig utkast til navn, logo og slagord for bruk i framtidens Oslo.