Født med feil humor

Inni er vi like: Helt til man sjekker røntgenbildet. Foto: Adobe Firefly/Daniel Dahl

Det er ikke lenge siden man måtte leve med humoren man ble født med. Le av hva samfunnet forventet du skulle le av. Sette alle temaer på lik linje og gjøre narr av alt i humorens navn. Slik er det ikke lenger. Vi har heldigvis kommet lenger.

Før vi gjenforteller de beste utdragene fra intervjuet med nylig humoropererte Stig-Robert Slette Sikke Hartvig, skyter vi inn noen velplasserte meningsutvekslinger vi hadde med legen som gjennomførte den humorbekreftende behandlingen; ekspert i klinisk apati og humorfravær, Torgeir Torunn Michelin Skevestad.

Hvordan diagnostiserer man at noen er født med feil humor?

– Vi kaller det ikke «feil humor», vi benytter termen «humorinkongruens». Det betyr kort og godt at du ler av ting du ikke egentlig burde le av. Det er veldig mange som lider av dette og selv ikke er klar over det, eller rettferdiggjør det overfor seg selv med at humor ikke skader noen og andre lignende selvbedrag som at man som individ bør få bestemme selv hva man finner morsomt.

Kan du fortelle oss kort om behandlingen?

– Tidligere var den vanligste formen for behandling å forandre verden rundt seg. Altså å få alle til å anerkjenne at pasientens oppfatning av sin egen humor var det eneste korrekte og at alle måtte tilpasse seg denne. Men fordi det er så mange vrangforestilte mennesker der ute, så ble dette en altfor tidkrevende oppgave, så vi har nå begynt behandle den som faktisk har humorinkongruensen.

LES OGSÅ: Født med feil hårfarge

Så hva konkret består behandlingen av?

– Det er en systematisk prosess som alternerer mellom å fortelle vitser og straffe pasienten med sosiale sanksjoner hver gang hin ler av noe. Etter hvert går latteren over i et lett smil og til slutt, hvis behandlingen sitter, så ler de ikke av noe og går gjerne til sosiale media, eller enda bedre; avisa, for å ytre sin avsky for vitsen de nettopp ble fortalt – da er den humorbekreftende prosedyren vellykket.

Men da har man ikke egentlig skiftet humor, man har bare fjernet den?

– Hvis pasienten ønsker det, så kan vi bruke hypnose etter endt behandling for å kondisjonere dem til å le i visse politisk korrekte situasjoner for å gi inntrykk av at de har en type humor.

Er dette da en ekte latter, eller bare en dårlig etterligning som ikke lurer noen, for å dekke over en persons maltrakterte humor?

– Jeg stilte ikke opp i dette intervjuet for å svare på kritiske spørsmål.

Som den ukritiske avisen Tidløse Tidene er, så hopper vi lettbeint videre til Stig-Robert Slette Sikke Hartvig.

Hartvig har ikke alltid brukt skjerf: Nå bruker han to. Foto: Adobe Firefly

For Stig-Robert Slette Sikke Hartvig skulle feil humor bli hans livs tyngste kamp. Han er av natur veldig ydmyk og beskjeden og vil helst ikke sammenligne seg med helter som har landet på månen, kommet seg først til Sydpolen eller vunnet Nobelprisen i kjemi, men han vet at han i realiteten er der oppe med de aller ypperste pionerene: Han er fryktløs, tapper og ikke minst banebrytende. På folkemunne – en kriger.

Helt siden han var liten gutt forsto han at det var mye han ikke burde le av. Han forsto intuitivt at latter gir grobunn for hat og diskriminering. Men alle rundt ham lo, og han følte han måtte le med dem. Dette er den tragiske, men ikke komiske, historien om Stig-Robert Slette Sikke Hartvig.

LES OGSÅ: Dømt for mangeårig overgrep på fireåring

Når forsto du for alvor at du var født med humorinkongruens?

– Jeg har jo egentlig alltid skjønt det, men jeg kunne ikke sette ord på det før jeg så videoklipp av klarsynte på Internett som gikk løs på komikere som gikk over kanten. Da innså jeg at det er ikke meg det er noe feil med, det er humoren – og de som lager den.

Men du lo jo fortsatt av disse vitsene?

– Ja, det er jo det grusomme med denne tilstanden, at man ler av ting man ikke burde. Man tilpasser seg samfunnets klamme hjernevask om hva som er ansett som humor. Håpet på sikt er å kunne tvinge alle til selvsensur, slik at ingen trenger å gå gjennom det samme som meg.

Er ikke nesten all stand-up-komikk bygget opp rundt ting man kanskje ikke burde si, eller som de fleste ikke tør å si, og på den måten kan du egentlig si at humoren opprettholdes av de som ikke ler av den, mer enn av de som faktisk ler?

– Jeg synes ikke du er så veldig morsom akkurat nå. Manglende humor er ingenting å le av. Jeg led av en helt reell tilstand som jeg nå er friskmeldt fra. Jeg valgte ikke å være slik. Jeg ble tildelt en type humor ved fødsel som ikke stemte over ens med slik jeg identifiserer meg.

Så hva blir veien videre for deg nå?

– For øyeblikket jobber jeg som inntakskoordinator i den ideelle organisasjonen «Født i feil land». Vi jobber på spreng for alle verdens mennesker som er så uheldige å ikke bli født i Norge, slik at de skal få komme hit å få nasjonsbekreftende behandling. Det er overraskende lite penger i dette, siden vi må betale dem for å komme hit, for så å betale dem for å forbli her. Så nå, som jeg endelig er blottet for humor, har jeg begynt å søke mer lønnsgivende jobber i blant annet Pressens Faglige Utvalg og Kripos.

TT kan ikke se noe ironisk med dette.

Og med det håper TT at flere skifter humor i året som kommer og at året byr på en ny, flott krenkesesong der ute.