(+) k-Dawgs beste vegan­­oppskrifter

Som øks i mørt kjøtt: Smør og dets ordtak er herved utdatert. Foto: TT

Vil du leve bærekraftig, men sliter med å finne oppskriftene som gjør middagen både næringsrik og smakfull? Tidløse Tiende vet råd! Sammen med den nyfrelste veganeren k-Dawg, har vi sortert og funnet fram til de ti aller beste oppskriftene.

Som tidligere innbitt kjøtteter, hva fikk verden til å snu seg på hodet for deg?
– Det er først når man tar seg bryet og setter seg inn i hva veganisme egentlig står for, at man også innser at det er den eneste måten å leve på. Folk tror at det handler om å ikke spise kjøtt eller andre ting som kommer fra dyr. Men det er ikke det at mennesker ikke er ment å spise det, da ville vi (veganere, red.anm.) ikke gått ut av vår vei for at alt vi spiser skal minne om kjøtt eller kjøttsmak. Men det er heller ikke det som er kjernen i veganisme. Det handler om å ikke gjøre noe mot noen uten deres samtykke. Kua kan ikke gi oss tillatelse til å stenge henne inne og dra i spenene hennes, for så å hakke henne til farse og grille henne. Hadde hun forstått dette ville hun antakelig sagt nei.

Ikke bæreposekraftig: k-Dawg bruker kun plastposer når kjøttet kommer langveis fra. Foto: TT

Så veganere er ikke imot kjøtt som sådan, bare måten kjøtt innhentes på?
– Helt korrekt! Hvis dyret har dødd av naturlige årsaker er det grønneste man kan gjøre å faktisk spise det, så det ikke råtner og går til spille.
Men hva så med rovdyrene som helt klart spiser elgen uten elgens samtykke? Hvorfor tar ikke veganere tak i dette?
– Dyr er ikke mennesker. Dyr har ikke muligheten til å ta den avgjørelsen det er å spare et annet dyrs liv. De er programmert slik og gjør derfor heller ikke noe etisk feil. Mennesker har samvittighet og vi vet veldig godt hva vi gjør. Planter kan heller ikke gi oss samtykke til å spise dem, så det er uetisk å spise dem.

Men hvis du verken kan spise dyr eller planter, hvordan får du i deg næring?
– Den eneste måten å leve virkelig vegansk på, er å spise mennesker. Jeg får det meste av ingrediensene mine på likhuset, men noen ganger er det også de som gjerne vil bli spist levende og samtykker til det. Når et menneske først har gått av med døden, er det sløseri å grave det ned. For hvert menneske du spiser er et dyr spart. Viktig å få fram her at man da selvsagt ikke dreper mennesker for å spise dem. Hvis man dreper et menneske så må det være fordi de for eksempel har skrevet en dårlig anmeldelse av deg og du er forbanna. At du spiser dem etterpå, er da kun for å minske den allerede uopprettelige skaden.
Så da spiser du bare kjøtt da. Hva med grønnsaker?
– Du er hva du spiser. Det er en grunn til at myndighetene ønsker at vi skal fase ut kjøttspising: Rovdyr er smartere enn planteetere. Hjernene er laget for å fungere på animalsk protein. Hvis vi slutter å spise kjøtt blir vi like dumme som sauene og like lette å kontrollere. Nå skal jeg ikke gi bort plussaken, men derfor tilbereder jeg noe av kjøttet på en slik måte at det skal smake og se ut som grønnsaker, for å simulere en fullverdig middagstallerken.

Dette er noen av oppskriftene du får tilgang til:

Pannestekt roggbiff

Vegansk livstil handler like mye om å være inkluderende. k-Dawg prøver alltid å implementere medlemmer av alfabetbefolkningen i sine retter.

Bresert Bestefar i Begravelse a la Jenny

Gjør gravøl til en fest igjen. Ikke la bestefar gå til spille.

Innbakt homo

Like delikat som det høres ut som. Undertegnedes favorittrett i juni. 

Gratinert familiedeig med onkelplomme

Å være veganer er å elske livet like mye som døden. Når en nær slektning skal ta livet av seg i romjula, gjør noe ut av det. Be inn slekta og lag farse, den kan brukes til alt.

Stekt sprengt muslim

Før du spør, k-Dawg er veldig sensitiv når det kommer til andres kulturer; han (og TT for øvrig) ville aldri spist en muslim som ikke er halalslaktet. 

Oppskriften på disse og 5 andre nydelige retter får du med Tidløse Tiende.