Unnslapp voldtekt, drept samme natt

Du kan ikke lese en blodig avis: Avisen som lå igjen på åstedet virker nesten framsynt der den vitner om det grusomme mordet på Johanna Sagadalen. Foto: Politiet (fra åstedet).

Beruset på vei hjem fra byen endte Johanna Sagadalen i feil bakgate. To menn var fast bestemt på å voldta henne. Uheldigvis for dem ble de avbrutt før forbrytelsen fant sted.

En gang etter klokken 3 på natta fikk politiet en telefon fra nå avdøde Sagadalen om at hun hadde blitt forsøkt voldtatt, men at en ukjent forbipasserende hadde overrumplet voldtektsmennene og endt opp med å drepe dem i basketakene som fulgte. Redningsmannen var forduftet da politiet kom til åstedet og Sagadalen rakk aldri å få navnet hans. Politiet ønsker å komme i kontakt med mannen for vitneuttalelser og lover å ikke anholde ham for hatkriminalitet. – Jeg lover; ti sabler i hjertet, mann; og halvmåne på halsen, sier politimester Lars Ali Haukås.

Blind vold i blindgate

De to nå avdøde mennene var av en slik etnisk opprinnelse at politiet ikke kan opplyse om det av hensyn til alle andre av samme opprinnelse som også ønsker å begå voldtekt uten å bli forhåndsdømt.
– Vi ender i total segregering om våre nye landsmenn føler at det er verre å bli voldtatt av dem enn de som bor her fra før, uttaler Frigida Brynjar ved Institutt for Seksuell tilnærming ved OsloMet (Oslo Metroseksuelle Universitet).
– Det vi trenger nå er toleranse og inkludering. Voldtektsofre må tenke seg om to ganger før de bruker ukvemsord om hudfarge, penisstørrelse eller lukt. De kan ikke la de fremmede voldtektsmennene føle at de er noe annerledes enn om jenta ble voldtatt av etniske nordmenn. Det er nettopp derfor det kalles «blind vold»; ingen ser hudfarge med øynene lukket.
Nå er det vel ikke akkurat derfor det kalles blind vold … Og skal man tro vitneutsagnet fra Sagadalen selv, så var de ute etter henne nettopp fordi hun var hvit og lettkledd?
– Du ville også tatt med deg en krølla femtilapp fra grøfta uten å spørre noen om den bare lå der. Det er bare menneskelig – slik er også våre nyankomne.
Jeg tror vi lar det ligge med den ikke-kvinnefiendlige og meget passende sammenligningen og konstaterer at skattepengene til OsloMet er vel brukt.

Du ville også tatt med deg en krølla femtilapp fra grøfta uten å spørre noen om den bare lå der.

Frigida Brynjar, OsloMet

Uhell i hell

Johanna Sagadalen ble fraktet trygt hjem til leiligheten sin av politiet etter at hun ble vurdert som psykisk og fysisk i god stand til å være på egenhånd. Derimot hadde ingen sjekket hvordan det sto til med dømmekraften hennes. For ingenting tyder på innbrudd og likevel har en person ankommet leiligheten hennes midt på natten og forbi klikklåsdøra. Liket og blodet ble funnet i Sagadalens sofa og politiet antar at drapet også har skjedd her. Ingenting tyder på at Johanna har strittet imot i passasjen fra døra og bort til sofaen, så enten kjente Johanna personen eller så hadde hun ekstremt dårlig dømmekraft når en ukjent person møtte opp på dørterskelen hennes klokka fem om morgenen. Forutenom Johannas ekskjæreste er ingen andre siktet i saken.

Voldsbølge rammer lokalsamfunnet

I går skrev TT om moren og datteren som ble brutalt drept i sitt hjem natt til mandag. Datteren skal ha blitt voldtatt før døden inntraff. Dette skjedde samme dag som to unge kvinner ble funnet myrdet ved et badevann like nord for byen. Og i natt skjedde det grusomme drapet på kvinnen som med nød og neppe først slapp unna et voldtektsforsøk hvor begge overfallsmennene måtte bøte med livet.

Det er sju drap på meget kort tid og ingen gjerningsmenn er funnet. Kan det være en sammenheng? Så langt er det ikke funnet noen fellesnevner for ofrene bortsett fra at de alle er døde. Det er derimot blitt funnet likheter mellom drapene – alle ble drept med kniv, med samme bladbredde. Drapene skal dog ikke ha blitt rituelt utførte, mer slaktet raskt ned og det gjør at politiet ikke kan slå fast om det er en seriemorder vi har med å gjøre.

Det er det integrering handler om – la de føle seg som hjemme.

Reidun Tamirova, NFS

Nytt kvoteringslovverk kan senke antall overfallsvoldtekter

Et økende problem med de siste årenes innvandring har vært at overfallsvoldtektene har økt. Siden å bremse innvandringen ikke er et alternativ har Norsk Feministisk Selvhatsgruppe foreslått at det kan løses med kvotering, slik alt annet lar seg fikse på den måten. NFS foreslår at voldtekter må fordeles jevnt utover i kategoriene av voldtekt; selv om det er stort sett innvandrere som begår overfallene.
– Slik kan man fortsatt kvotere disse som type fest- og kompisvoldtekt. Det vil senke mengden overfallsvoldtekter samtidig som det vil inkludere innvandrere som “kompiser” og ikke bare “overfallsmenn”. Det er det integrering handler om – la de føle seg som hjemme, forklarer Reidun Tamirova talsfeminist ved NFS.